دوشنبه 28 آبان 1403

موزه قرآن کریم

در سال 1313 هجري شمسي كاخ مرمر به عنوان محل اقامت، پذيرايي و دفتر كار رضاشاه، در قطعه زمیني در مركز شهر تهران بنا شد. بعد از اتمام كار، با خريداري اراضي اطراف، وسعت محوطه كاخ به حدود 5 هكتار رسيد. بعدها در جنوب غربي اين محوطه، ساختماني نيز براي اقامت همسر رضاشاه احداث شد.

اين دو بنا تا دهه 1340 مورد استفاده خانواده سلطنتي سابق بودند ولي پس از انتقال آنها به كاخهاي شمال شهر تا مدتي خالي باقي ماندند. در اوائل دهه 1350 شاه سابق كاخ مرمر را وقف شهر تهران كرد و قرار شد كه پس از تعمير و تجهيز آن با سيستمهاي تأسيساتي جديد، توسط شركت آرت سنتروم – از چكسلواكي سابق- به موزه سلطنت پهلوي تبديل شود. ساختمان دوم نيز زير نظر دفتر مخصوص همسر شاه سابق، و توسط همان مشاور، براي تبديل به موزه هنر عصر قاجار و صفويه تعمير و تجهيز شد و در سال 1353 با عنوان موزه نگارستان افتتاح شد.

تبديل اين دو بناي قديمي و با ارزش به موزه، و نيز وسعت و سبزي و زيبايي محوطه و موقعيت استثنائي آن در مركز شهر تهران و استقرارش بر روي محور تاريخي- فرهنگي مهم خيابان امام خميني (سپه سابق)، دست به دست هم داد و در همان زمان فكر افزودن بنايي جديد به اين مجموعه ایجاد شد و قرار شد كه در جبهه جنوبي مجموعه فرهنگسرايي جديد احداث شود.

براي حفاظت از ارزشهاي ساختمان قديمي مقرر شد اين بناي جديد در زيرزمين ساخته شود که ورودي آن، با ايجاد آمفي تئاتري در فضاي باز، جزئي از پارك و باغ عمومي كل مجموعه باشد. عمليات اجرائي احداث اين بنا از سال 1355 شروع شد و تا زمان انقلاب در حدود 25 درصد آن به انجام رسيد. پس از انقلاب، ساختمان كاخ مرمر به شوراي عالي قضائي اختصاص يافت. ساختمان موزه نگارستان به كتابخانه مجلس شوراي اسلامي تبديل شد، و عمليات اجرائي فرهنگسراي جديد نيز به مدت 16 سال متوقف ماند.

16 سال بعد از انقلاب، توجه مسئولان به كمبود فضاهاي فرهنگي و اجتماعي و ضروريات و اهميت ايجاد و توسعه اين نوع فضاها در شهر تهران باعث شد كه ايجاد اين فرهنگسرا، بعنوان محلي براي گردهمايي‌ها و اجراي برنامه‌هاي هنري و فرهنگي، نمايشگاه آثار هنري، و موزه قرآن و كتابهاي نفيس خطي، مجدداً در دستور كار قرار بگيرد. بنابراین پس از سه سال كار فشرده بالاخره احداث اين بناي مهم به پايان رسيد.

افتتاح موزه قرآن در سال 1384 انجام گردید. موزه دو دسته آثار را به نمایش گذارده است: 1- آثار تاریخی فرهنگی شامل: نسخ خطی قرآن – دیوان اشعار – ادعیه – قباله ازدواج – پیراهنهای قرآنی و .....

2- آثار هنری معاصر با مضامین برگرفته از قرآن شامل: تابلوهای خوشنویسی – تابلوهای نقاشی رنگ و روغن – تابلوهای مینیاتور – تابلوهای تذهیب – آثار چوبی – آثار فلزی – آثار شیشه­ای

وضعیت پارکینگ: ندارد

تلفن: 66490863 – 66490864

 

نشانی شبکه های اجتماعی موزه:

ایمیل موزه ملی قرآن کریم :

quranmuseum@mcth.ir

پیج اینستاگرام موزه ملی قرآن کریم :

qurannationalmuseum

 

 

تصاویر مرتبط