دوشنبه 28 آبان 1403

موزه تخصصی ایلخانی مراغه

ساختمان موزه ایلخانی مراغه و آرامگاه اوحدی مراغه‌ای بین سال‌های 53 تا 57 توسط انجمن آثار ملی اجرا گردید. این محل در ابتدا به عنوان دفتر شعر و ادب بوده و در سال 1363 هم‌زمان با تشکیل سازمان میراث فرهنگی کشور به موزه مراغه تبدیل گردید. این موزه در سال 1375 به دلیل اینکه این شهر اولین مرکز حکومتی ایلخانان بوده، به عنوان موزه تخصصی ایلخانی فعالیت خود را از سر گرفت. در سال 1389 با توجه به توسعه فیزیکی و مرمت اساسی، بخش مراغه شناسی به آن اضافه و با دو بخش اصلی مراغه شناسی و بخش تخصصی دوره ایلخانی مجددا بازگشایی گردید.

  1. بخش مراغهشناسی، شامل آثار فرهنگی و تاریخی مختص منطقه مراغه بوده که تاریخ این اشیا به دوره‌های مختلفی مربوط می‌باشد. این بخش شامل آثار تاریخی مختلف سفالی، فلزی، سنگی و مقوایی از دوره‌های پیش از اسلام، دوران اسلامی و همچنین ادوار متأخر مربوط به دوره‌های قاجار و پهلوی می‌باشد.
  2. بخش تخصصی ایلخانی این موزه از 5 مجموعه مجزا تشکیل یافته که شامل مجموعه سفال، سکه، کتابت، فلز و شیشه می‌باشد.
  • مجموعه سفال: با توجه به تنوع تکنیک‌های ساخت سفال و همچنین تنوع تزئینات سفالینه‌ها در این دوره، این موزه در مجموعه سفالینه‌ها، نمونه‌های منحصر به فردی را دارا می‌باشد. سفالینه‌هایی با تزئینات زیر لعاب شفاف، تزئینات روی لعاب یا مینایی، زرین‌فام، لاجورد و همچنین کاشی‌های هشت‌پر و نقش برجسته از آن جمله‌اند.
  • مجموعه سکه: سکه‌های موزه مراغه از کامل‌ترین مسکوکات این دوره می‌باشند که تقریباً از همه ایلخانان مغول، نمونه‌های ارزشمندی را در خود جای داده‌است.این سکه‌ها با توجه به کاربردهای متفاوت از جنس‌های طلا، نقره و مس می‌باشند.
  • مجموعه کتابت: در این بخش، نمونه‌های ارزشمندی از قرآن‌های خطی دوره ایلخانی که بعضی از آن‌ها به خط یاقوت مستعصمی بوده و بعضی از آن‌ها دارای ترجمه می‌باشند، در معرض بازدید قرار گرفته است.
  • مجموعه فلز: در این بخش نمونه‌های ارزشمندی از هنر فلزکاری دوره ایلخانی که به روش‌های ریخته‌گری، قلمزنی و طلاکوبی ساخته شده‌اند، موجود می‌باشد. این اشیا شامل انواع پیه‌سوز، شمعدان، سینی، شمشیر و دیگر ظروف فلزی این عصر می‌باشند.
  • مجموعه شیشه: شیشه‌های موزه مراغه شامل نمونه‌های نادری از شیشه‌های دوره ایلخانی است که با تزئینات مختلف شیشه‌گری شامل دمیده آزاد، دمیده در قالب، تراش و تزئینات افزوده بر روی بطری، قندیل و صراحی کار شده‌است. این شیشه‌ها دارای رنگ‌های مختلفی می‌باشند که با استفاده از اکسید فلزات به دست آمده‌است.

 

وضعیت پارکینگ: پارکینگ موجود بوده ولی چون عمومی می‌باشد، امکان پارک ماشین در بعضی از اوقات برای بازدیدکنندگان مقدور نمی‌باشد.

تلفن: 04137223700 و 04137253700

تصاویر مرتبط