موزه قاجار در محل خانهی حسنعلی خان گروسی ملقب به امیر نظام شده است. بنای موزه در حدود سال 1300 ه. ق و در زمان پیشکاری امیر نظام در تبریز ساخته شده است. بعد از رفتن امیر نظام به کرمان، خانم نزهه الدوله (نوه پسری امیر کبیر )و همسرش حسینقلی خان دنبلی ملقب به حاج نظام الدوله اول در خانه ساکن شدهاند. در دوره پهلوی اول عمارت به عنوان اداره مالیه وبعدها به عنوان اداره فرهنگ مورد استفاده قرار گرفته است. در سال 1370 سازمان میراث فرهنگی خانه را شناسایی و تملک نموده وبعد از بازسازی اساسی در سال 1385 ه. ش به عنوان موزه قاجار مورد بهره برداری قرار داده است.
ناصر الدین شاه قاجار در سفر سوم خود به فرنگ میهمان حسنعلی خان بوده و در سفرنامهی خود آن رابسیار ستوده است. خانه دارای ستونها و سرستونهای زیبا، پنجرههای اروسی، حوضخانه، گچبریهای فوق العاده و. . میباشد.
دلیل اختصاص دادن عمارت به موزه قاجار، اهمیت تبریز در این دوره میباشد. تبریز از آغاز جنگهای ایران و روس به عنوان ولیعهد نشین و مرکز ثقل فرماندهی این جنگها انتخاب شد. ولیعهدهای قاجاردر تبریز ساکن بوده و به هنگام جلوس برتخت پادشاهی به تهران عزیمت میکردند.
حسنعلی خان امیر نظام گروسی از رجال برجستهی ایران در دوره قاجار بود. وی مناصب مختلفی از جمله وزارت فواید عامه، ریاست بیوتات سلطنتی، سفارت فرانسه در دوره ناپلئون سوم و همچنین پیشکاری ولیعهد مظفرالدین میرزا را در کارنامهی خود دارد. امیر نظام علاوه بر سیاست در زمینه انشا و کتابت نیز شهره است.
وضعیت پارکینگ: در محوطه بیرونی موزه امکان پارک خودرو وجود دارد.
تلفن: 04135236568 -04135256797